Konkurs plastyczny „Mój talerz zdrowia”

Konkurs kierowany jest do uczniów IV- VIII szkoły podstawowej ZSO 35 w ramach realizacji programu profilaktycznego „Trzymaj Formę”.
Głównym celem programu jest edukacja w zakresie kształtowania nawyków prozdrowotnych wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety.
 
Prace plastyczne mogą być wykonane z wykorzystaniem dowolnych technik plastycznych.
Prace należy złożyć lub przesłać zdjęcie do 6.04. 2020 roku p. Małgorzacie Ślimak.
 
 
Przykładowy opis słowny Talerza zdrowia
 
Dla prawidłowego funkcjonowania, organizm ludzki musi mieć dostęp do około 60 różnorodnych składników żywności. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach, potrzebnych dla organizmu człowieka. Dlatego właśnie, jedynie wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na prawidłowe zbilansowanie diety.
 
 W prawidłowo skonstruowanej całodziennej diecie, powinny znaleźć się produkty z następujących grup: zbożowe, warzywa, owoce, mleczne, białkowe i tłuszcze. W ułożeniu prawidłowej całodziennej diety pomocny będzie Talerz Zdrowia opracowany przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia. Talerz Zdrowia to sposób prezentacji całodziennego sposobu żywienia z uwzględnieniem proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami produktów żywnościowych. Wielkość wycinków Talerza Zdrowia wskazuje na udział poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie pod względem dostarczania energii i składników odżywczych.
 
Talerz Zdrowia jest graficznym przedstawieniem grup produktów spożywczych wchodzących w skład codziennych porcji jedzenia. Codziennie powinniśmy zjeść przynajmniej jeden produkt z każdej grupy. Na krawędzi talerza znajduje się ruch i aktywność fizyczna. Każdego dnia powinniśmy przeznaczyć około1 godziny na różne formy ruchowe, na przykład grę w piłkę, gimnastykę, pływanie, jazdę na rowerze, rolkach, spacery, grę w badmintona i inne. Codzienne uprawianie ćwiczeń fizycznych jest warunkiem utrzymania dobrego stanu zdrowia. Spożycie kalorii powinno być zbilansowane z wysiłkiem fizycznym.  
Podążając do środka talerza napotykamy tam różne produkty żywnościowe, dzielące powierzchnie talerza na 6 kawałków. Zaczynając od największej powierzchni talerza wymieniamy następujące grupy:
 
(1) produkty zbożowe, których głównym składnikiem są węglowodany złożone. W prawidłowym żywieniu te węglowodany powinny dostarczać ponad 50% kalorii. Preferowane są produkty z mąk razowych, ze względu na większą zawartość błonnika, witaminy B1 i składników mineralnych.
(2) warzywa, których spożycie powinno być duże, wynoszące około 700 gramów dziennie. Zalecane jest spożywanie więcej warzyw niż owoców. Te produkty są bardzo dobrym źródłem witamin, składników mineralnych, naturalnych przeciwutleniaczy i błonnika.
(3) owoce również są bardzo dobrym źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych. Należy spożywać bardziej owoce mniej słodkie, ze względu na korzystniejszą zawartość cukrów prostych.
(4) W kolejnej grupie jest mleko i jego przetwory. Są one trudnym do zastąpienia źródłem wapnia. Dostarczają także dużo białka i witaminy B2. W diecie ludzi dorosłych preferowane są produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
(5) Powyżej produktów mlecznych występuje grupa produktów białkowych, których główną cechą jest duża zawartość białka. Preferowanym produktem są tu ryby i nasiona roślin strączkowych. Mięso drobiowe uważane jest za zdrowsze niż wieprzowe lub wołowe.
(6) ostatnią grupą są tłuszcze, w tym olej jako tłuszcz o najwyższych walorach zdrowotnych. Oleje zawierają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, koniecznych dla utrzymania równowagi biologicznej organizmu. W środku Talerza Zdrowia znajduje się woda. Stanowi ona podstawę wszelkich reakcji chemicznych oraz procesów życiowych. Zaleca się spożywanie minimum 2 litrów wody dziennie.
 
Układając swój codzienny talerz pamiętaj o kilku zasadach:
1.Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie żywieniowej
2.Bądź codziennie aktywny fizycznie -ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę
3.Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole)
4.Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery
5.Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy –mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych
6.Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce
7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych
8.Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów
9.Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę
10.Pij codziennie odpowiednią ilość wody.